Många som stammar känner att de vill stamma mindre, andra tror att stamning bara är ett sätt att tala och har inga problem med det.
Eftersom stamning är en talflödesstörning som vanligtvis visar sig i unga år och ibland kan påverka språket livet ut, är förebyggande åtgärder i ett tidigt skede viktiga. Stamning behandlas av en logoped som arbetar på ett sjukhus eller privat logopedmottagning. Det är aldrig för tidigt att kontakta en logoped.

Mål för stamningsterapi
Det finns vanligtvis två huvudmål med stamningsterapi för denna åldersgrupp:
Gör det lättare att prata, och Utveckla hälsosammare attityder och känslor om att prata. Att göra det lättare att prata uppnås genom att lära sig talverktyg. Dessa verktyg hjälper talaren att producera tal på ett annat sätt, som att minska mängden spänningar i talsystemet, börja en mening med mer luft eller stamma på ett enklare sätt.
Att utveckla hälsosammare attityder och känslor för att prata uppnås genom att lära sig att svara på talsituationer med mindre ångest, bli mer säker på förmågan att använda talverktyg och använda problemlösningsförmåga för svåra talsituationer.
Alla behöver inte ändra hur de känner för att prata. Många barn och tonåringar är självsäkra och pratar gärna med andra. För vissa kan dock samtal ge upphov till känslor av ångest eller rädsla, till och med skuld och skam. Att övervinna dessa negativa attityder och känslor kan vara lika viktigt som att lära sig prata lättare.
Att prata mer flytande är bara en del av att vara en bra kommunikatör. Att lära sig turas om, inte avbryta och använda ögonkontakt när man talar är också viktiga kommunikationsförmåga. Ibland, ju hårdare man försöker använda verktyg och vara flytande, desto mer sannolikt är det att han stammar. Återigen är det viktigt att veta att om stamning händer är det ok och du behöver inte skämmas.

Varför barn kanske inte använder talverktyg hela tiden
För var och en av oss är det mycket svårt att lära sig att förändra hur vi pratar. Tänk på gånger du har varit tvungen att försöka sakta ner eller använda en annan sätt att tala, och fundera sedan på om du skulle kunna göra detta i alla situationer med alla lyssnare!
Att förväntas använda talverktyg konsekvent kan vara särskilt svårt för ett barn eller en tonåring som stammar. Möjliga anledningar till att hon kanske inte kan eller vill använda sina verktyg är:
vara osäker på hur man använder sina talverktyg;
att vara upphetsad eller förhastad;
känna sig trött eller illamående; eller,
har svårt med språkkraven i talsituationen, som att behöva ge ett särskilt långt eller komplext svar.
Människor som inte stammar ägnar vanligtvis inte mycket uppmärksamhet åt hur de pratar. Ett exempel på exakt hur svårt det kan vara att göra denna typ av förändring är att öva på att skriva din signatur med motsatt hand. Efter att ha försökt skriva med motsatt hand, fråga dig själv:
Hur mycket behövde du tänka på att skriva med din andra hand?
Kändes det naturligt?
Ser din signatur ut som den brukar?
Vi upptäcker att att skriva våra signaturer med motsatt hand kräver en hel del eftertanke, känns väldigt onaturligt på grund av förändringar i pennans vinkel eller mängden tryck som appliceras på papperet, och ser inte alls ut som vår typiska signatur.
Så här känns det att ändra tal: det kräver koncentration, det känns onaturligt och det låter annorlunda. Detta är ytterligare anledningar till att någon kanske tvekar att använda sina talverktyg.

Förändringar att förvänta sig av logopedi
Logopedi kan vara en långvarig process. Att gå i terapi kan skapa förändringar i både själva samtalet och känslorna för att prata när barnet eller tonåringen lär sig att hantera stamning framgångsrikt.
Som ett resultat av talterapi kan du märka:
- mer flytande tal
- stamning med mindre spänning
- mer ögonkontakt
- frivilligt att svara på frågor snarare än att bara svara när de uppmanas
- bidra med idéer under en brainstormingsession eller konversation
- prata mer med vänner och familj, eller
- ändra hur och när han pratar på andra sätt
Källa