Som ett komplement till behandling av terapeutisk talstammning har logopeder även möjlighet att skriva ut tekniska hjälpmedel till våra patienter. Huvudsyftet med dessa hjälpmedel är att öka talflytandet hos stammare, vilket förhoppningsvis leder till ett större självförtroende och ett större engagemang i det sociala sammanhanget.
Dessa verktyg inkluderar DAF (Delayed Auditory Feedback), vilket innebär att du hör ditt eget tal med fördröjning, och FAF (Altered Frequency Feedback), vilket innebär att du hör din egen röst ljusare eller mörkare. Dessa funktioner, var för sig eller tillsammans, har visat sig hjälpa vissa personer som stammar till ett större talflöde.
De föreskrivna hjälpmedlen heter SkolDAF, mySpeech och Speech Easy.
Skol-DAF
SkolDAF innehåller endast DAF-funktionen och är tekniskt sett det enklaste verktyget som finns. Det här verktyget kan inte användas trådlöst med så kallad BlueTooth-anslutning utan du måste ha en trådbunden mikrofon och hörlurar eller ett "handsfree-anslutning"-samtal.
mySpeech
mySpeech är ett verktyg som innehåller funktionerna DAF och FAF. Den har även en knapp som heter "Pushtotalk". Pushtotalk-knapp innebär att den aktiverar funktionerna när knappen hålls intryckt och avaktiverar funktionerna när knappen släpps.
Denna funktion gör att hörapparaten även kan lämpa sig för vanliga samtal, för att "undvika" hörselförvrängningar och förstärkning av omgivande ljud när man inte talar.
För mySpeech kan du förutom en trådbunden mikrofon och hörlurar även använda en trådlös anslutning. Inställningarna på enheten kan göras av användaren själv.
Speech Easy
SpeechEasy är det mest diskreta hjälpmedlet, eftersom det inte använder en enhet som är kopplad till en mikrofon och/eller hörlurar, utan istället placerar hjälpmedlet direkt inuti och bakom örat.
SpeechEasyn inkluderar både DAF och FAF. Till skillnad från mySpeech har den ingen Pushtotalk-knapp, vilket innebär att allt ljud är förvrängt så länge du har enheten påslagen.
Detta kan vara svårt om du till exempel befinner dig i en bullrig miljö. Konfiguration görs på mikrochippet som styr enheten. Användaren kan inte göra dessa inställningar själv; Utförs av hjälpmedelskonsult i Hjälpmedelscentralen.