Som förälder

Sök hjälp så tidigt som möjligt om du själv är orolig, eller om barnet är besvärat av sin stamning. Om barnet kämpar med talet eller undviker att prata bör du kontakta en logoped för att få råd. Du kan få kontakt med en logoped via din vårdcentral eller ditt sjukhus. Om barnet får hjälp tidigt ökar möjligheterna att stamningen kan bli lättare eller upphöra.

Stamningsbehandling kan handla om att träna på olika taltekniker för att lättare komma framåt i talet, men även om att minska talrädsla och undvikanden. En öppen dialog om stamning kan vara bra för att minska osäkerheten hos alla inblandade. Att träffa andra familjer med barn som stammar upplevs av många som ett stort stöd.

Till dig som pratar med barn som stammar

  • Ge varandra tid att prata.
  • Försök att tala lugnt och ha en naturlig ögonkontakt
  • När barnet stammar, låt barnet tala färdigt, utan att fylla i.
  • Stimulera barnet att prata fritt utan att själv fråga så mycket.
  • Turas om att prata och lyssna
  • Lyssna på vad barnet säger och inte hur barnet säger det.
  • Bygg upp barnets självförtroende genom att fokusera på det barnet är bra på och beröm honom eller henne för det
  • Förmedla att du accepterar och tycker om barnet som det är

Vad kan du göra?

Ta kontakt med logoped om du känner dig orolig, om barnets stamning förvärras, eller om barnet verkar vara besvärad av sin stamning. Du kan själv ta kontakt eller be din barnavårdscentral om remiss. Ta hellre en tidig kontakt än vänta och se hur det går.

Fundera på ditt eget förhållningssätt till stamning. Du kanske själv stammar eller har stammat, du kanske känner någon som stammar eller har haft en klasskamrat i skolan som stammade. Tänk på att tiderna har förändrats och att vi idag har mer kunskap om stamning.

Att ha en förälder som stammar kan vara en fördel. Stamning är då något som förekommer naturligt i familjen och barnet är inte ensamt med sin stamning. Se barnet som en egen individ och uppmuntra barnet att hantera sin stamning utifrån sina egna förutsättningar i den miljö som barnet vistas i.

Öppenhet kring stamning är viktigt

Det gäller både mellan förälder och barn och gentemot omgivningen. Till skillnad från många andra funktionshinder så omges stamning ofta av tystnad. Föräldrar tror ibland att stamningen kan öka om man gör barnet uppmärksam på den. I själva verket är det tvärt om.

Forskning visar att barn mycket tidigt är medvetna om att de talar annorlunda. För att minska risken för att barnet ska börja kompensera genom att prata mindre eller pressa fram ord, har barnet behov av föräldrar som på ett enkelt sätt kan tala med barnet om vad som händer.

Prova till exempel att säga: ”Är det jobbigt med pratet? Vill orden inte komma fram? Så kan det bli ibland. Vi väntar på dig tills du är klar. Vad bra att du pratar ändå”. Informera syskon, släkt, vänner och förskola. Indirekt visar du barnet att stamning inte är något fel som barnet behöver kämpa mot eller dölja.

Uppmuntra barnet att själv vara öppen om sin stamning. Lär barnet bemöta kommentarer om stamningen som ”varför pratar du konstigt” med svar som ”det är för att jag stammar”.

Var en god samtalspartner

Se på barnet när ni samtalar och lyssna noga på vad det säger. Innehållet är det viktigaste, inte om barnet stammar eller inte. Försök att koppla bort stamningen.

Vardagen kan vara stressig både för barn och vuxna och ibland har vi inte tid att lyssna. Var då tydlig med det. Säg till exempel: ”Det låter spännande men jag måste hinna till bussen nu. Vi får prata mer i kväll”

Ett vanligt råd är att man inte ska avbryta ett barn som stammar men ibland kan ett ivrigt barn trassla in sig i stamning och ord. Hjälp barnet framåt i berättelsen genom att till exempel säga: ”Menar du att det var något som hände i dag när ni var ute” På det sättet visar du att du har lyssnat och att du är intresserad av vad barnet vill säga. Barnet får en välbehövlig paus och det hjälper barnet framåt.

Det kan vara svårt för ett barn som är inne i en period med mycket stamning att svara på frågor. Försök ställa frågor som kan besvaras kort och enkelt.

Det finns barn som vill prata hela tiden. Ibland orkar du kanske inte lyssna och då kan det vara svårt att vara en god samtalspartner. Även om barnet stammar är det tillåtet att säga: ”Nu får du vara tyst en stund, sätt dig och rita eller gör något annat på egen hand för nu vill jag läsa tidningen”. Använd samma regler när det gäller uppfostran för alla barn i familjen.

Undvik att utsätta barnet för krävande talsituationer i perioder med mycket stamning

Exempel på krävande talsituationer kan vara: ”Berätta för mormor vad vi ska göra på semestern”, ”du får själv tala om vad du heter”, ”säg nu adjö till moster Karin”.

Säg i stället: ”Nu ska vi berätta för mormor vad vi ska göra på semestern”, hjälp barnet med namnet och att säga adjö. Personer som inte känner barnet kan ha svårt att förstå vad barnet säger. Var en stödjande vuxen och hjälp barnet till rätta.

Om du känner dig osäker på hur mycket du ska hjälpa till, fråga barnet om det vill ha hjälp. Uppmuntra barnet att prata även om det stammar men tvinga aldrig ett barn att prata om barnet inte vill.

Lyssna efter talflyt

Finns det situationer då barnet stammar mindre eller kanske inte stammar alls? Vad utmärker dem? Försök göra mer av sådant som skapar talflyt. De flesta barn stammar mindre när de sänker sitt taltempo. Som vuxen vill man därför gärna säga åt barnet att ta det lugnt men det brukar bara hjälpa en liten stund.

Genom att själv sänka ditt taltempo och lägga in lite pauser kan det bli lättare för barnet att hitta ett lugnare taltempo. Att vara ensam med en vuxen som har tid att vänta och som kan ge barnet odelad uppmärksamhet för en stund kan vara guld värt för alla barn men speciellt för ett barn som stammar

Försök att ha en stund på cirka 10 minuter, med bara dig och barnet, några gånger i veckan. Gå till ett rum utan telefoner, TV eller syskon som stör. Låt barnet få välja en aktivitet som inbjuder till kommunikation (exempelvis titta på bilder, bygga tillsammans med lego, spela ett spel).

Tänk på ditt taltempo, försök minska mängden frågor och stimulera i stället barnet att tala spontant. Skapar en sådan stund mer talflyt hos ditt barn? Pröva dig fram. Om du har fler barn så låt även dessa få en egen stund med dig.

Språkutveckling

Barn som stammar och har en tidig språkutveckling kan ge intryck av att inte kunna hantera alla sina ord. Då kan det vara lämpligt att försöka bromsa språkstimulansen för ett tag. Kanske kan man göra det genom att ägna mer tid åt praktiska aktiviteter än åt aktiviteter där språket och samtalet är det viktigaste.

När det gäller barn med sen språkutveckling kan du försöka anpassa ditt tal till barnets nivå. Tänk på pauserna och försök, genom att själv berätta vad du har varit med om, att locka fram spontantal hos barnet. När barnet själv får bestämma vad det ska säga kan stamningen minska. Språkliga överkrav kan leda till mer stamning

Återkommande rutiner skapar trygghet och är bra.
Det finns barn som har många gruppaktiviteter utanför förskolan. Detta innebär att tider ska passas, barnen måste inordna sig i nya grupper, belastningen på barnet ökar både språkligt och socialt.

Om du misstänker att stamningen ökar av detta kan det vara bra att begränsa antalet gruppaktiviteter under en period.

Fler tips

  • Ta kontakt med logoped vid oro eller om stamningen förvärras
  • Våga prata om stamningen med ditt barn
  • Var en god samtalspartner – lyssna på vad barnet vill berätta och inte på hur det låter. Ställ inte för mycket frågor.
  • Lyssna efter talflyt – ta tillvara situationer som skapar talflyt.
Källa

Stamningsförbundet