Vad är stamning?
Kännetecknet för stamning är svårigheter att tala, även om du vet vad du vill säga. Detta kan visa sig i form av obstruktion, expansion och upprepning av ljud, stavelser eller ord. Det är inte ovanligt att en person stammar mer på vissa ljud och ord. Ibland blir man nervös eller gör vissa rörelser, främst i käken, munnen och ögonen.
Ungefär 1 % av vuxna och 5 % av barn har denna nyckfulla funktionsnedsättning, och det finns fortfarande många frågetecken kring detta. Stamning finns i alla åldrar, alla samhällsklasser och alla kulturer, och det förekommer hos pojkar och flickor i alla åldrar. Det är inte klart vad som orsakar stamning, men det finns många olika teorier.
Vad beror stamning på?
Det har funnits olika förklaringar till detta genom åren. I dag är de flesta forskare överens att flera olika faktorer samverkar till stamningens ursprung och utveckling. Stamning är kan vara ärftligt och miljöfaktorer kan spela in. En förklaring till stamning är att det finns en defekt i hjärnans kontroll av tal, vilket leder till en tendens med avbrott i talet. Människor som stammar är inte mer nervösa än andra. Men stamning kan göra dig nervös I vissa verbala situationer.
Stamningens utveckling
Stamning börjar oftast i förskoleåldern, men kan även börja senare. Ungefär en procent av den vuxna befolkningen stammar. Stamning är vanligare hos män än hos kvinnor. Om en person har stammat under större delen av sin uppväxt är det vanligt att stamningen mer eller mindre fortsätter i vuxen ålder
Nyckfull stamning
En stammande person stammar vanligtvis inte hela tiden. Talet kan gå från att vara flytande i ena stunden till att låsa sig i nästa. Stamningen kan även variera över längre perioder. När en person som stammar sjunger, talar i kör eller pratar för sig själv stammar hen sällan. Å andra sidan kan personen stamma mer till exempel vid telefonsamtal eller andra situationer. Stamningens nyckfullhet kan upplevas som obehaglig och skapa en talrädsla och osäkerhet inför vissa situationer.
Några är tysta – andra pratar på
Upplevelsen av stamning varierar från person till person. Osäkerheten över att inte kunna tala när och hur man vill och tankar kring omgivningens reaktioner kan upplevas som otryggt. Några stammar lite men upplever det ändå som ett stort problem. En del använder olika knep som att byta ut eller lägga till ord. Det kan också handla om att undvika vissa talsituationer. Andra pratar på oavsett hur mycket de stammar och upplever det kanske inte som något större problem.
Stamning kan påverka livet
Stamning kan påverka kommunikationen och umgänget med andra människor, men behöver inte vara något problem. En del väljer bort utbildningar och yrken på grund av sin stamning. För andra kan stamning i stället vara en motiverande faktor och få en att vilja utmana sig själv. Personer som stammar finns representerade inom de flesta yrkeskategorier.
Vem kan hjälpa?
Logopeder kan ge råd, stöd och hjälp till personer som stammar. Vid stamningsbehandling kan man träna på olika taltekniker för att lättare komma framåt i talet, men även med att minska talrädsla och undvikanden. Man kan även prova på olika talflytshjälpmedel. Du kan få kontakt med en logoped via din vårdcentral eller ditt sjukhus. Vänner, släktingar och andra kan också vara ett viktigt stöd för personer som stammar. En öppen dialog om stamning kan vara bra för att minska osäkerheten hos alla inblandade. Att träffa andra som stammar upplevs av många som ett stort stöd.
Kan man göra något åt sin stamning?
Ja, det kan man. Det finns inga stamningspiller, men genom att arbeta med en logoped kan du förändra både ditt stamningsmönster och undvikandet och rädslan för tal som ofta förknippas med stamning. Logopeder är medicinskt utbildade terapeuter för tal-, språk- och talstörningar och finns på alla större sjukhus. De flesta forskare och terapeuter är överens om att det inte går att bli helt fri från stamning ("läka"), men man kan säga att stamning inte längre är ett problem eller ett hinder för att leva ett fullvärdigt liv.
Källa: